Per a aquesta nova edició, l’il·lustrador i cineasta Mario-Paul Martínez s’ha encarregat de l’elaboració dels quatre cartells que, connectats entre si, responen a leitmotiv d’enguany: Ciència i Criatures Fantàstiques. En ells, trobem a grans emblemes del fantàstic devorant-se un darrere l’altre com: al colossal goril·la King Kong, la primera pel·lícula del qual en blanc i negre es va estrenar fa 90 anys; al famós Tyrannosaurus Rex de la pel·lícula “Parc Juràsic”, la qual compleix 30 anys des de la seua estrena; a l’entitat còsmica de la ciència-ficció Cthulhu, creada per H.P. Lovecraft; i al clàssic Godzilla, el kaiju més famós de Nipó, fruit de la radiació nuclear. El Festival també comptarà amb la projecció gratuïta en pantalla gran de “Parc Juràsic”, l’homenatge del qual tindrà lloc el dijous 9 de novembre a les 20:00h en Cinemes Odèon, activitat que donarà el tret d’eixida d’aquesta edició.
Seguidament, el divendres 10 de novembre a les 19:00h, en la llibreria Ali i Truc, tindrà lloc la presentació del llibre “Territoris de l’Alta Fantasia”, obra que aborda una diversitat de propostes i reflexions entorn de l’Alta Fantasia, un gènere on el fantàstic desenvolupa una mitologia pròpia la marca distintiva de la qual es fonamenta en l’èpic enfrontament entre les forces del bé i del mal.
En la present edició, a més, el Festival expandeix les seues activitats a nous municipis, com és el cas de Catral, on el dissabte 11 de novembre a les 19:00h tindrà lloc el “Cicle Arrels del Fantàstic Valencià”, amb la projecció i col·loqui del documental “Segrelles. Il·lustrador Universal”, i l’assistència de José Enrique Segrelles (curador d’art i nebot net de Segrelles), i Ignacio Estrela (director de la pel·lícula); i el diumenge 12 de novembre amb l’exhibició dels primers curtmetratges a competició.
A més, el Festival comptarà amb altres activitats detallades en la seua programació, com la “Formació Fantàstica” per a públics infantils i juvenils desenvolupada en centres educatius de Sant Joan d’Alacant i Benidorm; el Premi Especial FANTAELX-L’ALJUB, on part de l’estudiantat de la Universitat Miguel Hernández tindrà l’oportunitat de presentar i estrenar els seus treballs als cinemes ABC del centre comercial (a més de la projecció de curtmetratges en el seu megascreen) i les conferències dins d’una nova edició del Congrés Internacional de Gènere Fantàstic, Audiovisuals i Noves Tecnologies, en connexió directa amb el citat letimotiv d’enguany. El Congrés tindrà lloc els dies 23 i 24 de novembre en format presencial i en línia. Així, les ponències del dijous 23 es realitzaran en modalitat en línia a través de la web del festival; mentre que les ponències del divendres 24 es duran a terme de manera presencial a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, entre els convidats de la qual es trobaran el cineasta i investigador Jasper Vrancken, que acudirà a Elx des de Bèlgica per a estrenar el seu nou treball, o Ainara Aberasturi, directora del Museu Paleontològic d’Elx (MUPE).
D’altra banda, el dijous 23 de novembre a les 19:00h, a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, se celebrarà la “Secció Transversal”, una sessió que té com a objectiu visibilitzar i debatre els diversos aspectes que giren entorn de les qüestions de gènere, queer i LGTBI+, dins de la producció audiovisual de tall fantàstic, en la qual es projectarà una selecció temàtica de curtmetratges i tindrà lloc un col·loqui amb part dels seus creadors i creadores, i personalitats expertes en la matèria, com ara Augusto Almoguera (cineasta i organitzador del Cortesina Fest), Fernando Fernández (artista i il·lustrador) o Toni Díaz (actriu, i vicepresidenta trans de Diversitat Alacant).
Així mateix, aquelles persones que desitgen gaudir d’una Sessió Especial “Ciència i Criatures Fantàstiques”, tindran una cita el dissabte 25 de novembre a les 12:00h a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”. En ella, hi haurà una presentació de la pel·lícula documental “Les albors del Kaiju Eiga”, la qual vindrà acompanyada d’un col·loqui al costat de Jonathan Bellés (director de la pel·lícula), Gloria Costas (biòloga ambiental i marina) i Octavio López Sanjuán (escriptor especialitzat en gènere fantàstic). D’altra banda, les vesprades del 24 i 25 de novembre, també en el Centre de Congressos, es duran a terme les últimes projeccions de curtmetratges a competició, on es podran veure reconeguts treballs de gènere fantàstic, molts d’ells projectats per primera vegada a la província.
Finalment, el dissabte 25 de novembre a les 19:30h en el Centre de Congressos, arribarà la Gala de Clausura i lliurament de premis, presentada per l’actriu, cineasta i jurat, Silvia Conesa. En aquesta nova edició, els curtmetratges guanyadors rebran per primera vegada premis en metàl·lic, a més de l’accés a festivals col·laboradors com el Skyline Benidorm Film Festival, el Festival de Cinema Sant Joan d’Alacant, el Festival de Curtmetratges de Terror i Fantàstic 1000 Crits de Buenos Aires, o el Nadal Sagnant – Weekend Horror Awards d’Alacant.
L’onzena edició del Festival està organitzada per l’associació “Unicorn Negre”, el Centre d’Investigació en Arts (CIA) i el grup d’investigació Massiva, de la Universitat Miguel Hernández. Així mateix, també compta amb el suport de diversos organismes, com la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Visit Elx, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat Miguel Hernández, l’Institut Valencià de Cultura, el centre comercial L’Aljub, la botiga alacantina Cinema Paradiso, la llibreria il·licitana Ali i Truc, l’I.E.S. Luis García Berlanga, el Lope de Vega International School, Santō Pub Elx, o l’Associació Cineclub Catral.
Tota la programació detallada amb seus i horaris, es troba disponible en la web del festival: https://www.festivalcinefantaelx.com/programa/
Comentarios