El cicle de novel·la negra Maig Negre torna un any més a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) i ja arriba a la dissetena edició, amb la col·laboració de la Llibreria 80 Mundos. Sota la direcció del novel·lista, poeta i historiador, Mariano Sánchez Soler, i del professor Francisco J. Ortiz, escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, l’edició d’enguany arranca demà dimecres, 14 de maig, a les 19 hores, amb una benvinguda inaugural a càrrec de Mariano Sánchez Soler i dues trobades amb autors: la primera, a les 19.30 hores, amb Urbano Colmenero, autor de Serenata de grillos (2023); i a les 20 hores, amb Rosa Ribas, autora de Los viejos amores (Tusquets, 2025). L’endemà, dijous 15 de maig, els protagonistes seran Ricardo Gómez, autor de Patria, la buena (Autsaider, 2025), a les 19 hores, i Ricardo Bosque, a les 20 hores, autor d’El lugar de los hechos (Cazador de Ratas, 2024). Aquesta edició acabarà el divendres 16 de maig amb trobada amb Marta Pérez-Carbonell, autora de Nada más ilusorio (Lumen, 2024); i Pedro Arjona, a les 20 hores, autor del còmic Soy una asesina (Reino de Cordelia, 2024).

De manera paral·lela, Mariano Sánchez Soler està impartint un taller introductori a la novel·la negra, que va començar ahir dilluns, 12 de maig, i es prolonga durant la jornada d’avui dimarts, també a la seu, com a bestreta del cicle Maig Negre. El taller pretén donar resposta a qüestions com «de què parlem quan diem novel·la negra?», «quan intentem escriure una narració criminal?», «quines són les claus i els ressorts per a aconseguir-ho?», «com es «construeix” una novel·la policíaca-negra-criminal?», «existeix un mètode?», «com treballa un novel·lista noir?», «què hi ha darrere d’una novel·la?», o «en què consisteix el procés d’escriptura?».

Cicle Maig Negre 2025. Els convidats

URBANO COLMENERO (Bonete, 1951). El seu baptisme de lletres va ser a principis dels anys setanta amb la publicació d’un grapat d’articles en la revista satírica Hermano Lobo. Després d’això, i com que calia pagar factures, es va dedicar al disseny gràfic fins que, l’any 2019, va guanyar el premi internacional Niebla Negra de Relato que concedeix el festival de novel·la negra Niebla Negra de Plentzia. Com a efecte col·lateral d’aquest premi i esperonat per la irresponsabilitat que el caracteritza, es va atrevir a escriure la seua primera novel·la, Serenata de grillos (2023), l’esbós de la qual va estar dormint en el fons d’un calaix durant molt de temps. I com que no escarmenta, amenaça de publicar-ne una altra.

ROSA RIBAS (el Prat de Llobregat, 1963). Escriptora, va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, on posteriorment es va doctorar. Va residir durant trenta anys a Alemanya, on va exercir la docència i la investigació. El 2008 va abandonar la carrera acadèmica per a dedicar-se per complet a la literatura. És autora de la sèrie policíaca protagonitzada per la comissària Cornelia Weber-Teixidor, de gran èxit a Alemanya; i de la Trilogía de los años oscuros, escrita amb Sabine Hofmann. Amb Un asunto demasiado familiar (2019) va iniciar una nova sèrie protagonitzada per una peculiar família de detectius al barri barceloní de Sant Andreu, que va continuar amb Los buenos hijos (2021), Nuestros muertos (2023) i la seua novel·la més recent, Los viejos amores (2025). Altres títols seus són El pintor de Flandes (2006), La detective miope (2010), Pensión Leonardo (2015), Miss Fifty (2015), La luna en las minas (2017), Lluny (2022) i el relat autobiogràfic Peces abisales (2024). Algunes de les seues obres han sigut traduïdes a l’alemany, català, anglès, francès, italià, polonès, txec i japonès.

RICARDO GÓMEZ (Vigo, 1970). Músic i escriptor, comença la seua trajectòria artística en el món de la música. El 1994 forma part de la banda d’Ordizia Anímese Martínez. Després de gravar el seu primer disc el 1996 crea, al costat de Mikel Aizpurua, Elurretan. Quatre discos i dos EPs després passa a Nahiadance, i d’ací a Ciclos Iturgaiz, on el seu treball com a lletrista cobra especial pes. La banda viu una experiència semblant a l’èxit a base de temes amerats de tecno xungo, humor negre, causticitat, befa i àcida crítica social. El 2016 els tres minuts de les cançons li queden curts per a les històries que vol contar. Des de llavors ha publicat cinc novel·les: Gooolpe de vista, El fin justifica los miedos, Los crímenes de la Vuelta 83, Bicis, drogas, oficinas i l’acabada de publicar Patria, la buena. Totes ficcions historiades encomanadisses que s’apuntalen en la realitat pròxima amb dosis de crítica social generoses i humor càustic.

RICARDO BOSQUE (Saragossa, 1964). Autor de quatre novel·les: El último avión a Lisboa, Manda flores a mi entierro, Suicidio a crédito i Cuestión de galones. El 2001 va guanyar el segon premi del Concurs de Relats Curts Juan Martín Sauras amb el seu conte «Aïcha». Un altre dels seus relats, «Páginas amarillas», va ser seleccionat per al llibre Relatos cortos para leer en tres minutos «Luis del Val». El 2009 és un dels autors seleccionats per a l’antologia La lista negra. Nuevos culpables del policial español (Salt de Pàgina). Director de la revista digital Calibre.38, des de 2017 és comissari de VillaNoir, trobada pirinenca de gènere negre organitzada per l’Ajuntament de Villanúa (Osca). La seua última obra és El lugar de los hechos. Un viaje alrededor de la novela negra (Cazador de Ratas, 2024), escrita juntament amb Jesús Lens.

MARTA PÉREZ-CARBONELL (Salamanca, 1982). Professora de literatura espanyola en Colgate University, Nova York. Es va doctorar en la Universitat de Londres i es va especialitzar en l’obra de Javier Marías. Autora de The Fictional World of Javier Marías, ha col·laborat en mitjans com The Objective, Turia i Quimera. Nada más ilusorio és la seua primera novel·la.

PEDRO ARJONA (Madrid, 1949). Dissenyador gràfic, il·lustrador i pintor ocasional. Va ser membre del col·lectiu El Cubri i ha col·laborat en revistes com  Triunfo, Cambio 16 o Por Favor, i en periòdics com El País o Diario 16; així com en els àlbums El que parte y reparte, Sueños de plomo, Cadáveres de permiso, El hombre invisible, Luis Candelas o Sombras. Ha sigut realitzador de documentals com La Batalla del Ebro, Corazones de hielo, Las voces de Antígona o Madrid, 11 de marzo. Ha sigut director d’art de Grafidea, REM, Planet Cartoon i Story Board. Amb l’escriptor Jorge M. Reverte ha publicat dos còmics ambientats en la Transició: Sol de invierno i Marta. Los tigres del Canal. Últimament, ha publicat l’adaptació de la novel·la Desgracias personals de Carlos Pérez Merinero en còmic amb el títol de Soy una asesina.

Els directors

FRANCISCO J. ORTIZ (Villena, 1976). Professor de Llengua i Literatura d’educació secundària i de Didàctica d’aquestes matèries a la Universitat d’Alacant. Escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, ha publicat relats i assajos; i ha col·laborat com a articulista sobre còmic amb editorials com Norma, Dolmen o ECC. Autor del llibre Hasta donde el cine nos lleve (2009), compta amb una columna d’opinió en El Periódico de Villena i és responsable del blog Abandonad toda esperanza i del canal de YouTube homònim. Els seus últims llibres són els volums col·lectius Blue Velvet (Amarcord, 2023) i La parada de los monstruos (Sílex, 2025), dedicats a les dues pel·lícules. Forma part de l’organització d’Unicómic (Jornades del Còmic de la Universitat d’Alacant) i dirigeix, al costat de M. Sánchez Soler, Maig Negre.

MARIANO SÁNCHEZ SOLER (Alacant, 1954). Novel·lista, poeta i historiador, amb més de quaranta llibres publicats. Periodista d’investigació durant tres dècades. Ha rebut els premis: Rodolfo Walsh de literatura de no-ficció 2002, Francisco García Pavón de narrativa 2009, Premi de la Crítica Literària Valenciana en assaig 2012, L’H Confidencial de novel·la negra 2013; i per la seua trajectòria i el conjunt de la seua obra literària: Niebla Negra 2017, Ateneu d’Alacant 2018, Castelló Negre 2020 i Black Mountain Bossòst 2021. El seu últim llibre és El leñador (Alrevés, 2024), un exercici metanarratiu inspirat en la seua pròpia experiència com a periodista i novel·lista sense renunciar als estilemas del gènere negre. Imparteix cursos de guió cinematogràfic i d’escriptura de thriller en la Universitat d’Alacant, on dirigeix, al costat de F. J. Ortiz, Maig Negre.