La Universitat d’Alacant (UA) presenta una nova sessió del cicle Con*Ciencias amb dues interessants conferències: «¿Qué nos cuentan las aves con sus cantos?», a càrrec d’Esther Sebastián, professora del Departament d’Ecologia de la UA, i «Estudiando la fauna de Chornobyl», amb Germán Orizaola, professor del Departament de Biologia d’Organismes i Sistemes de la Universitat d’Oviedo. La sessió serà dilluns, 25 de novembre de 2024, a les 10.30 hores a la sala de juntes de la Facultat de Ciències.
L’ecòloga de la UA se centrarà a explicar com els cants de les aus han fascinat l’ésser humà des de sempre, però, des d’uns anys ençà, s’han convertit, a més, en una potent font d’informació ecològica i evolutiva sobre individus, poblacions i comunitats d’aus. Això ha donat origen a la bioacústica, que és la ciència que estudia els sons d’origen animal. En aquesta xarrada, Esther Sebastián, que és experta en vertebrats i ornitologia, parlarà sobre diversos camps d’estudi en què aquesta ciència ha permès grans avanços científics.
Per part seua, Germán Orizaola, expert en l’estudi de respostes ecoevolutives en animals exposats a ambients extrems, parlarà de la situació de la fauna de Txernòbil, gairebé tres dècades després de l’accident de la central nuclear. Els seus estudis a la zona d’exclusió de Txernòbil (Ucraïna) des del 2016 han permès examinar aspectes dels efectes de la radiació sobre els organismes vius, i han proporcionat una bona estimació de l’efecte de l’accident a mitjà i llarg termini.
La sessió es podrà seguir en directe a través de videostríming.
Organitzada per la Facultat de Ciències i coordinada pel professor del Departament de Matemàtiques de la UA, Julio Mulero, aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA.
#Consciencias #UAdivulga
Comentarios