Corria l’any 2022, i eixíem d’una pandèmia sanitària que havia tingut a la població espanyola i del món tancada a les seues cases. Amb molta prudència, comencem a fer vida normal, i això comportava prendre de nou el carrer com a espai de convivència, i assistir a la crida d’actes tradicionals que sempre ens atrauen.
L’àrea de Salut de Sant Joan, a la qual pertany El Campello, va convocar un concurs fotogràfic que va incloure en la jornada “Visibilitzar la soledat”, celebrada ahir en el Centre de Majors de Sant Joan amb taules redones, xarrades i exposició de situacions personals commovedores.
A eixe concurs fotogràfic va presentar Mariano Mateos Galea, fotògraf de l’Ajuntament del Campello, una instantània que va captar al carrer Pal, que va titular “Elles”, un pronom que ho diu tot.
Aquesta poderosa fotografia mostra a 17 dones, mares, àvies i rebesàvies, assegudes a l’espera del pas d’una comitiva festera. Per a Mariano Mateos, la imatge “és símbol de les absències quotidianes que deixa la soledat. Amb rostres que reflecteixen la dignitat d’una vida plena d’històries, la imatge busca donar visibilitat a una realitat silenciosa que afecta la salut emocional i física. Recordant-nos que la soledat no és un destí inevitable, sinó un desafiament col·lectiu que ens convoca a teixir xarxes de suport i empatia”.
Eixa foto va aconseguir ahir ser seleccionada entre les 10 millors presentades al concurs, amb treballs arribats de diversos punts d’Espanya. El jurat, presidit pel cap de fotografia del Diari Informació, Rafa Arjones, va valorar el treball, i el va premiar.

“He participat en aquest concurs nacional perquè crec profundament en el poder de la imatge per a generar consciència i provocar diàleg sobre realitats moltes vegades invisibles. La soledat, lluny de ser només una experiència individual, és un fenomen social que reflecteix com ens vinculem -o no- com a comunitat. A través de la meua participació, vaig voler aportar una mirada que ens recorde que la soledat no és un destí inevitable, sinó un desafiament col·lectiu que ens interpel·la i ens convida a teixir xarxes de suport, escolta i empatia. Perquè només reconeixent i enfrontant junts aquesta realitat, podem construir una societat més humana i connectada”.
L’explicació de Mariano Mateos ho diu tot.
Comentarios