Les jornades professionals celebrades en el marc de la 32a Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis ‘Guillermo Heras’ han sigut l’escenari on s’han entregat el Premi SGAE de Teatre ‘Ana Diosdado’, un guardó que reconeix, impulsa i visibilitza la creació i la dramatúrgia contemporània femenina. L’autora premiada en aquesta sisena edició d’aquest reconeixement ha sigut per a la dramaturga Laura Garmo, per la seua obra ‘La meua mare no existeix’.
‘La meua mare no existeix’, segons ha relatat Laura Garmo, explora la relació entre una mare i la seua filla, que pateix esquizofrènia, tocant temes profunds com les cures i la salut mental, l’abandó de la seua vida que suposa per a una mare en haver d’acompanyar i cuidar. L’autora ha llançat una frase que convida la reflexió i que li diu la filla a la mare en l’obra: «Què hauria sigut de tu si jo no haguera existit?».
«Rebre aquest premi ha sigut una gran alegria perquè, en una professió tan complicada com el teatre, un reconeixement així aporta credibilitat i obri portes», ha declarat la guanyadora. «Escriure és una necessitat per a mi, i tindre aquest suport pot significar que algú confie en els meus textos i aposte per portar-los a escena. A més, aquest premi reconeix un text molt personal, escrit en la intimitat de la meua casa i que poques persones havien llegit, la qual cosa fa que el guardó siga encara més especial», ha conclòs Garmo.
El reconeixement l’ha donat a conéixer la directora Institucional d’Arts Escèniques de SGAE, Ana Graciani, durant la inauguració de les jornades professionals. Es van presentar un total de 91 originals a aquest concurs que, com Graciani ha explicat, Fundació SGAE va convocar per primera vegada en 2019, com a reflex del seu compromís per la igualtat.
El jurat ha destacat d’aquesta obra que “el text és una conversa descarnada entre una mare i una filla que ressalta per la cruesa i la bellesa del llenguatge. Els personatges totalment travessats per les circumstàncies ens porten de la mà a través d’un relat intens i cruel en el qual no falta l’humor àcid i mordaç necessari perquè la història cale. L’autora amb una veu pròpia fa una critica intel·ligent de temes tan actuals com la salut mental, les cures o les teories conspiranoicas”.
Aquest premi pretén reconéixer, impulsar i visibilitzar la creació i la dramatúrgia contemporània femenina d’excel·lència i té una dotació econòmica per a l’autora de l’obra guanyadora de 4.000 euros, la dramatització del text guanyador dins del cicle SGAE de lectures Teatre en la Berlanga i la seua publicació en la Col·lecció Teatroautor, que edita la Fundació SGAE.
En la seua primera edició va resultar guanyadora l’autora alacantina Josi Alvarado amb el text ‘La Tarara’ (recentment estrenat en el Teatre Arriaga de Bilbao); Nieves Rodríguez Rodríguez va conquistar el premi en 2020 amb ‘Ací dormen cérvols’. L’obra ‘L’absència dels mons asimètrics’ de Ruth Gutiérrez en 2021; Laura Aparicio amb ‘L’última funció de Silvia K’, en 2022, i María Díaz amb ‘Mater dolorosa’ el passat exercici. Laura Garmo, per la seua obra ‘La meua mare no existeix’ s’afig a la llista de premiades en 2024.
El Premi SGAE de Teatre Ana Diosdado és, a més d’una plataforma de visibilització i impuls per a la dramatúrgia contemporània femenina, un tribut a la memòria de la guionista i dramaturga Ana Isabel Álvarez-Diosdado Gisbert (1938-2015). Entre les seues obres més destacades figuren ‘Oblida els tambors’, ‘Vosté també pot gaudir d’ella’, i el fenomen televisiu ‘Anells d’or’ (TVE), entre altres. L’autora va ser la primera dona que va ocupar el càrrec de president de la Societat General d’Autors i Editors, ja que va exercir des de 2001 fins a 2007.
Després del premi, han començat les diferents trobades previstes en el programa. La primera taula del matí ha abordat les ajudes a la traducció i a la difusió internacional de la dramatúrgia espanyola contemporània, analitzant claus d’utilització, així com punts forts i àrees de millora. Aquesta sessió ha estat coordinada per Eva Redondo i ha generat un ric debat sobre el paper d’aquestes ajudes en l’expansió de la dramatúrgia espanyola en l’exterior. Posteriorment, Dani Ramírez i Eva Redondo han presentat el projecte pilot de Context Teatral, una iniciativa innovadora per a la promoció de traduccions internacionals d’obres espanyoles, amb l’objectiu d’augmentar la seua visibilitat i accessibilitat en altres països.
Les presentacions, taules redones i trobades continuen aquesta vesprada i demà. La jornada de demà començarà a les 10.00 hores amb una taula sobre els laboratoris de dramatúrgia a Espanya, on s’explorarà el seu funcionament i els resultats més destacats d’aquests espais d’experimentació creativa. Aquesta sessió estarà coordinada per Vanesa Sotelo i oferirà una visió detallada de com els laboratoris estan impulsant noves veus i propostes teatrals al país. A continuació, Aina Tur moderarà una xarrada sobre la dramatúrgia espanyola a Llatinoamèrica, on es discutiran les oportunitats i reptes per a l’expansió de les obres espanyoles en aquest context cultural, explorant noves vies de col·laboració i difusió. La jornada conclourà el divendres a la vesprada amb una sessió coordinada per Eduardo Pérez Rasilla, dedicada a l’edició de textos teatrals a Espanya.
Comentarios