L’Ajuntament d’Oriola, a través de les regidories d’Urbanisme i Patrimoni Històric, ha localitzat restes arqueològiques de gran valor històric durant les obres de conservació, restauració i rehabilitació del Palau de Rubalcava. La troballa es va produir al jardí nord de l’edifici, al costat de la Plaça de Santiago, on els treballs d’excavació previs a la instal·lació d’un depòsit contra incendis van traure a la llum una estructura subterrània que ha resultat ser part d’un complex termal andalusí, concretament una sala calenta d’uns banys àrabs datats entorn del segle XI d. C.

El regidor d’Urbanisme i Patrimoni Històric, Matías Ruiz, ha subratllat la importància del descobriment i ha destacat que “ens trobem davant una troballa d’enorme rellevància, tant per la seua antiguitat com pel seu bon estat de conservació. Es tracta d’uns banys àrabs del segle XI, la qual cosa ens situa en un context altmedieval que amplia el nostre coneixement sobre la història i patrimoni d’Oriola”.

Troballa

En el marc dels treballs de rehabilitació del Palau de Rubalcava, i conforme al Pla Especial de Protecció del Centre històric, es contemplava l’excavació d’una superfície de 8 metres de llarg per 3,5 metres d’ample i 2,5 metres de profunditat, destinada a albergar un sistema de protecció contra incendis. Va ser durant aquesta intervenció quan es van detectar elements constructius històrics que van obligar a paralitzar l’actuació i activar el corresponent protocol de protecció arqueològica.

Els tècnics especialitzats i la documentació arqueològica confirmen que les restes corresponen a un complex de banys àrabs d’època altmedieval, les característiques constructives de la qual permeten identificar una sala rectangular de 9 metres de longitud per 4,64 d’ample, en la qual es conserven un hipocaust (sistema de calefacció subterrani) de 5,5 x 3 metres, una alcova annexa de 3 x 2 metres, i diversos accessos que condueixen a altres estades encara no excavades. El sistema de calefacció, típic dels banys andalusíes, es basa en un forn que generava aire calent, distribuït sota el sòl mitjançant pilars de rajola. Alguns d’aquests elements presenten restes de rubefacció que evidencien l’ús original de l’estructura.

Ruiz ha assenyalat que, després de les primeres valoracions i en coordinació amb el Servei Territorial de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la direcció facultativa de l’obra i els tècnics municipals s’ha acordat la protecció integral de les restes descobertes, la seua conservació in situ i la seua futura museïtzació com a part del recorregut patrimonial del Palau de Rubalcava. L’edil ha explicat que el depòsit contra incendis inicialment previst es reubicarà per a no afectar el jaciment, en compliment amb les recomanacions formulades per l’arqueòleg territorial, José Luis Simón García, durant la seua visita tècnica el passat 25 de març.

A més, el regidor ha avançat que l’Ajuntament ja treballa en una proposta de museïtzació que permeta la conservació, senyalització i il·luminació de les restes, garantint la seua integració en el disseny del jardí i facilitant la seua contemplació per part del públic. “El nostre objectiu és doble: d’una banda, finalitzar les obres de rehabilitació del Palau de Rubalcava, i per un altre, posar en valor aquest descobriment perquè veïns i visitants puguen conéixer de prop un element tan singular. La idea és que puga contemplar-se des de l’exterior mitjançant una il·luminació inferior que els destaque i ens permeta acostar-nos i conéixer el llegat sense danyar l’estructura”, ha afirmat Ruiz.

L’edil també ha explicat que, una vegada finalitze l’actual fase d’obres, el Consistori impulsarà una intervenció arqueològica més àmplia, amb la finalitat d’excavar completament el conjunt, avaluar l’extensió total del complex termal i redactar un projecte específic de museïtzació i divulgació que serà incorporat a futures partides pressupostàries. Aquesta troballa afig un nou atractiu històric al Palau de Rubalcava que el convertirà en un referent del passat andalusí d’Oriola.