El 6 d’abril de 1973 va entrar en funcionament el salmueroducto que connecta el mont Cabezo i les salines de Torrevella, 50 anys que s’han commemorat aquest matí al Pinós amb un acte que ha homenatjat les persones que en tot aquest temps han treballat i treballen en l’empresa salinera.

L’edil María José Moya ha exercit les labors de presentadora de l’acte, celebrat a la Casa del Marbre i del Vi, i en el qual han intervingut l’edil de Desenvolupament Local, Neus Ochoa; l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín Salar; i Luis Díez Amorós, responsable de Producció i Sondejos.

Entre el públic assistent destacar la presència de familiars de les persones homenatjades, representants sindicals i també ha assistit l’edil Noelia Rico.

La indústria salinera va unir fa mig segle al Pinós i Torrevella, l’extracció i producció de sal suposa des de llavors un dels principals puntals històrics. Hui s’ha volgut posar en valor la importància d’aquesta indústria i els qui han mantingut en funcionament la infraestructura des dels pous en el Mont Cabezo fins a la conducció de més de 50 quilòmetres fins a la llacuna rosa de les Salines de Torrevella-La Mata.

Un vídeo elaborat pels Mitjans de comunicació Municipals del Pinós, il·lustrava la història i trajectòria de la indústria de la sal al Pinós i Torrevella. Fotografies cedides per l’empresa salinera i altres de l’arxiu municipal servien per a explicar com es va gestar eixe vincle que uneix a totes dues localitats així com l’evolució de l’extracció i producció de la sal.

Prèviament a la projecció, l’edil Neus Ochoa ressaltava la importància de la indústria de la sal com a part de la història del municipi: “el Pinós és una població molt coneguda per les excel·lències del marbre Crema Ivori de les pedreres de la Muntanya Vedat, la qualitat dels vins que elaboren els nostres cellers, i la rica i saborosa gastronomia, però no podem oblidar la importància de la indústria de la sal des de temps remots, com recull el privilegi de Villazgo que va permetre al Pinós convertir-se en municipi en 1826. Llavors es declarava necessari vigilar la muntanya per a evitar els furts en les mines que van existir fins a la posada en marxa de la conducció inaugurada fa ara mig segle”.

Per part seua, l’alcalde Lázaro Azorín assegurava que el salmueroducto està més vigent que mai i continua sent tot un referent en la indústria salinera del nostre país: “la millor manera d’homenatjar aquests 50 anys com a referent era donant-los visibilitat i homenatjant les persones que ho han fet possible a través d’aquest acte”. I afegia que també s’ha fet perquè “la sal tinga el lloc que meresca al nostre poble”. També ha avançat que el vídeo que s’ha projectat sobre la història de la indústria de la sal podran visionar-ho també en els centres educatius, perquè els i les xiquetes coneguen el patrimoni del nostre poble.

Com a representant de l’empresa salinera, Luis Díaz ha comptat els seus inicis en l’empresa i ha recordat a alguns dels seus mentors com Julián, Antonio Martínez, Vicente Morales, Olegario o Pepe Amorós, entre altres, i deia que: “han fet d’aquesta una gran família”, assegurant que “Aquest reconeixement, més que a una empresa, és a la gent que ha aconseguit que durant aquests 50 anys ha aconseguit que això es continue mantenint i continue en marxa, el mèrit és tot vostre”.

Un total de 37 persones han sigut homenatjades en aquest 50 aniversari de la posada en marxa del salmueroducto, als qui se’ls ha fet lliurament d’un detall elaborat amb sal sobre una base de marbre.

En l’acte també s’ha donat veu als qui han treballat en l’empresa, com Antonio Martínez, un dels més antics, que ha explicat com van ser els primeres visites al Mont Cabezo l’any 1968, quan van realitzar les primeres proves i reconeixements per a veure la sal que hi havia i si era factible portar-la fins a Torrevella, ja que pretenien canviar el sistema d’explotació minera. Vicente, José Jover o Fernando Azorín també han dedicat paraules de record i agraïment per tota una vida dedicada a la salinera.

José Jover, que forma part de l’empresa des de fa 17 anys, ha posat en valor l’amistat i la companyonia, aprenent molt “i vaig comprendre el que significava el Cabezo per a moltes famílies i pinoseros”.

I el pare de l’alcalde, Fernando Azorín, ha reiterat la companyonia que sempre s’ha respirat en la salinera, perquè ha declarat que “vam ser una família tots. El poble del Pinós té la mina de la sal i ha donat molta faena, tant treball com la pedrera del marbre”

Una vegada finalitzat l’acte a la Casa del Vi, s’ha dut a terme una visita a les instal·lacions de la salinera en el Mont Cabezo.

Dilluns que ve les commemoracions d’aquest 50 aniversari tindran lloc a Torrevella.