El Seminari d’Estudis Queer MariqUA, nascut l’any 2024 de la mà de professorat de les Facultats de Filosofia i Lletres, Educació i Dret, continua creixent a la Universitat d’Alacant. Concebut com un espai de reflexió i investigació interdisciplinària al voltant dels gèneres i les sexualitats no normatives, el seminari ha ampliat significativament l’oferta d’activitats durant 2025 i llança una invitació oberta a tota la comunitat universitària a unir-se a les seues iniciatives.

Després d’una primera jornada d’estudis sobre gèneres i sexualitats dissidents l’any 2024, MariqUA ha impulsat durant aquest any una intensa agenda d’esdeveniments: la presentació de La mancha, de l’escriptor i divulgador Enrique Aparicio, en la llibreria 80 Mundos d’Alacant; una conferència sobre cinema LGBTIQ+ a càrrec de Pau Guillén, director de la Mostra Visible Alacant; un taller d’expressió de gènere impartit pel psicòleg Jorge García; i una xarrada de l’investigador Toni Maestre sobre la representació LGBTIQ+ en les sèries de televisió espanyoles, celebrada a la Seu Universitària de Torrevella.

A més, el seminari manté una col·laboració activa amb el Secretariat de Diversitat del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, que ha permès dur a terme iniciatives com un cicle de cinema LGBT i una taula redona sobre còmic LGBTIQ+, totes dues desenvolupades a la Seu Universitària d’Alacant.

Aquest seminari vol establir xarxes de col·laboració entre investigadores i investigadors de la Universitat d’Alacant i professionals externs que treballen qüestions relacionades amb el gènere i la sexualitat amb la finalitat de generar sinergies que enriquisquen tant l’enfocament teòric com la pràctica social en l’àmbit de la diversitat.

Una de les seues línies fonamentals és visibilitzar el treball que es fa en l’àmbit professional sobre temes LGBTIQ+ a la ciutat d’Alacant i a les comarques del sud de la Comunitat Valenciana. Es tracta de donar a conèixer iniciatives locals, acadèmiques, socials, culturals i institucionals, que promoguen la inclusió i el respecte cap a totes les identitats i orientacions. Així, el seminari manté una col·laboració estreta amb la xarxa cultural i educativa d’Alacant i el seu entorn comarcal i treballa conjuntament per a impulsar una educació orientada a la igualtat, la diversitat i el reconeixement de la pluralitat de vivències entorn del gènere i la sexualitat.

Un altre dels objectius clau és la implicació activa de l’alumnat. Per això, es promou la participació d’aquest en la programació del seminari mitjançant activitats de caràcter vivencial i participatiu, que fomenten una implicació directa en els processos de generació de coneixement i en la construcció d’una universitat més equitativa.

Aquesta oferta vol reflectir la diversitat d’interessos, trajectòries i sensibilitats, per la qual cosa MariqUA fa una crida a la participació de tota la comunitat universitària, a docents i investigadors que en qüestions de diversitat sexoafectiva, com també a l’alumnat interessat a participar en les activitats. Entre els projectes futurs, destaca la preparació de congressos en col·laboració amb grups d’investigació d’altres universitats amb el propòsit de continuar ampliant l’abast i la projecció d’aquestes temàtiques en l’àmbit acadèmic.

Els qui desitgen mantenir-se informats sobre les activitats poden seguir el perfil d’Instagram o escriure al correu seminarimariqua@gmail.com.